Leverancier in de kijker

De kruidenthee van Marguerite Eyben

FRANCINE GODDERIE  07/03/2023

Kruidenthee? Ja, blaadjes en bloemen laten trekken in heet water.  Hier gaat het om een mengsel  van 100 % biologische bloemen en blaadjes plaatselijk gekweekt in … Herne.  Van korte keten gesproken… De kruidentheeën van Marguerite bevatten enkel producten uit de lokale biotoop zonder enige exotische plant.

Het assortiment dat Marguerite aanbiedt bestaat voorlopig uit 5 kruidentheeën waarvan de namen de verbeelding prikkelen en soms een glimlach op onze lippen toveren …

  • ‘L’essence dans le booster’ of … ‘Give me power’
  • ‘Chauffe Marcel’ of …‘We geven er een lap op’
  • ‘J’ai la mémoire qui flanche’ of … ‘Een geheugensteuntje nodig ?’
  • ‘L’espace bleu entre les nuages’ of … ‘Blauw zo hemelsblauw … het kan niet mooier zijn’
  • ‘Tous nos rêves’ of …‘Vang je dromen’

Daarnaast zijn er ook medicinale en aromatische kruiden in bulk verkrijgbaar.

De productie

Of ze nu verkwikkend, geheugenstimulerend, anti-stress of rustgevend zijn, al de kruidentheeën van Marguerite zijn handgemaakt van gekweekte of wilde planten: het werk wordt met de hand gedaan, van het zaad tot het verpakken, inclusief het oogsten en drogen van de planten.

Van mei tot eind september-oktober worden de blaadjes en bloemen geplukt en vervolgens geplaatst in een droogkamer. Drogen is een zeer oude techniek die moet voldoen aan strenge regels op het gebied van temperatuur- en vochtigheidsbestendigheid. De temperatuur moet rond de 30 graden liggen.  Het te drogen plantenmateriaal moet plat houten rekken worden gelegd. Men kan er ook bundeltjes van maken en ze  ondersteboven ophangen. Op die manier kunnen lucht en warmte vrij circuleren om de ontwikkeling van schimmel te voorkomen. In november is het tijd om de geoogste materialen samen te stellen voordat ze worden verpakt en geëtiketteerd.

Marge

Marguerite maakt kruidenthee. Laten we duidelijk zijn : een kruidentheemaker is geen gezondheidsspecialist en daarom mag het etiket geen medisch gebruik vermelden en mag er ook geen medisch advies worden gegeven.

Marguerite of « Marge »  voor de vrienden heeft een atypisch parcours achter de rug, maar zo rijk en veelzijdig ! Marguerite is psychologe van opleiding en de natuur is altijd een manier voor haar geweest om haar hoofd leeg te maken en « zichzelf te beschermen » tegen de problemen van patiënten die soms zwaar zijn.  Marguerite is actief geweest op het gebied van de geestelijke gezondheid als psychosociale opvoeder in verenigingen die zorgen voor mensen met verslavingsproblemen. Nadien ging ze ook werken in een medisch huis. Welzijn en geestelijke gezondheid vormen de kern van haar acties, net als begeleiding. In haar laatste job was er een nauwere verbinding met de moestuin in die zin dat haar rol erin bestond workshops te organiseren voor scholen en patiëntenverenigingen met als kader en doel een moestuin in de stad…

Marguerite is opgegroeid in een omgeving waar het belang van een natuurlijk en gezond voedingspatroon aanwezig was. En dat is nu nog altijd zo. Grijpen naar heilzame kruiden is altijd een deel van haar leven geweest. Tot de dag dat ze deze kruiden zelf is beginnen kweken om ze in haar dagelijks leven te gebruiken en ze met anderen te delen via haar kruidenthee. Voor haar staat ‘zorg voor je lichaam en geest ’ in de brede zin van het woord centraal. Dit verklaart ook haar interesse voor tincturen en maceraten …

Marguerite heeft school gelopen in de biologische tuinbouw om groenten te kweken volgens  biologische en duurzame productiemethoden.  Op het familiale akkerland in Herne begon ze biologische groenten te telen voor een verkoop in de korte keten en later voor haar eigen gebruik en dat van haar directe omgeving. Marguerite heeft het beroep van gezondheidswerker, haar passie voor biogroententeelt en haar rol als moeder altijd weten te combineren.

Twee jaar geleden heeft Marguerite beslist om een opleiding in kruidenthee te volgen en in augustus van verleden jaar, toen ze zwanger was van haar kleinste spruit, Lison, heeft ze de stap gezet en haar activiteit opgestart.   Het oogsten, drogen en bewaren van aromatische en medicinale planten is minder intensief dan tuinieren.  De cyclus van het plukken en bewaren van planten is niet dezelfde als die van groenten.  Alles start met de meidoorn waarvan de bloemen in de lente worden geoogst !  Er is inderdaad een zaai- en oogstkalender die moet worden gerespecteerd, maar het zaaien en oogsten gebeuren volgens het eigen tempo van de planten.

Marguerite wil nu een nieuwe impuls geven aan haar activiteit van kruidentheemaakster door van haar akkerveld een plaats van uitwisseling en ontmoeting te maken. Met veel plezier zal ze jullie ontmoeten « Onder de wilgen » in de  « Haagstraat » te Herne. In het hoogseizoen zal ze er wekelijks twee dagen zijn, op maandag en vrijdag. Marguerite zal blij zijn jullie te verwelkomen, of het nu is om gewoonweg uit te waaien of om een handje toe te steken. Marquerite zal je de kneepjes van het vak leren en de geheimen onthullen van de plantenweelde die daar ter plekke te vinden is. Sowieso graag een seintje vooraf op het nummer 0477/41.72.14.  We kijken uit naar de terugkeer van de zonnige dagen zodat het werk op het veld volop kan hervatten !